Az élelmiszerek tárolási és felszolgálási hőmérsékletei

5 perc olvasás
image 'MAG
Ossza meg
Températures de conservation et de service des aliments

Teljes útmutató az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-szolgáltatási hőmérsékletekhez vállalkozások számára

Élelmiszer tárolási hőmérséklet elengedhetetlen, hogy a vendéglátóhelyek és éttermek naponta ellenőrizzék. Az alábbiakban tájékozódhat a törvényes és ajánlott élelmiszer-biztonsági hőmérsékletekről, az ellenőrizendő hőmérsékletekről, és az egyes hőmérők típusairól.

Élelmiszer tárolási hőmérséklet táblázat

 Veszélyes zóna 8-63 °C
Hűtött élelmiszer kiszállítás 8 °C
Fagyasztott termékek szállítása -18 °C
A hűtőszekrény hőmérséklete 5 °C
Fagyasztó hőmérséklet -18 °C
Főtt étel 70 °C*
Hűtött élelmiszerek 8°C 90 perc alatt
Újramelegített ételek 70 °C
Melegen tartás 63 °C

 

A főtt étel hőmérséklete

*A meleg étel hőmérséklete attól függ, hogy mit szolgál fel. A húsok, édességek és pékáruk ajánlott hőmérsékletét főzési hőmérsékleti táblázatunkban tekintheti meg. Az általános tanács az, hogy addig főzzük az ételt, amíg eléri 70 °C és ezen a hőmérsékleten maradjon 2 percig.

Az idő és a hőmérséklet egyéb kombinációi:

  • 60 °C 45 percig
  • 65 °C 10 percig
  • 70 °C 2 percig
  • 75 °C 30 másodpercig
  • 80 °C 6 másodpercig

A megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig történő főzés biztosítja, hogy minden káros baktérium elpusztuljon. Élelmiszer-hőmérővel ellenőrizze, hogy a forró ételek maghőmérséklete elérte-e a biztonságos hőmérsékletet.

Veszélyes zóna

A veszélyes zóna az optimális hőmérsékleti tartomány a káros baktériumok élelmiszerekben való szaporodásához. Az élelmiszerveszélyes zóna hőmérséklete között van 8 És 63 °C.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatának elkerülése érdekében a legtöbb forró ételt 63°C felett kell főzni (bizonyos ételek, például a ritka marhahús kivételt képeznek e szabály alól). A hideg ételeket alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani 8 °C.

Az idő is fontos, ha a veszélyzónáról van szó. A hosszabb étel között marad 8 És 63 °C, annál nagyobb a veszélye a káros baktériumok kialakulásának. Ezért az étel főzésekor, hűtésekor és felmelegítésekor azt javasoljuk, hogy az a lehető leggyorsabban haladjon át a veszélyzónán.

Hűtött és fagyasztott élelmiszerek szállítási hőmérséklete

Amikor hűtött és fagyasztott élelmiszerek érkeznek a vállalkozásba, jó ötlet lehet a hőmérsékletet a termékek között egy szonda a csomagok között hogy a szállítás során a megfelelő hőmérsékleten maradjanak.
A hűtött élelmiszerek biztonságos szállítási hőmérséklete a 8 °C vagy kevesebb. A fagyasztott termékek biztonságos szállítási hőmérséklete a -18 °C vagy kevesebb.

Hűtött és fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérséklete

A hideg ételeket kb 8°C vagy kevesebb. Ez Angliában, Walesben és Észak-Írországban törvényi előírás. Ideális esetben a hűtőszekrények hőmérsékletét az Egyesült Királyságban kb 5 °C ; használj hűtőszekrény hőmérő ennek figyelemmel kísérésére. Más hideg ételekhez, például az előkészítő pultokhoz használja a élelmiszerszonda hőmérő hogy belső méréseket végezzen az élelmiszerről.

A fagyasztott élelmiszerek biztonságos tárolási hőmérséklete a 18°C vagy kevesebb. Használjon hűtőszekrény/fagyasztó hőmérőket a fagyasztók napi ellenőrzéséhez. Az is jó ötlet, ha a csomagok között méri a hőmérsékletet, hogy pontosabb képet kapjon a fagyasztott élelmiszerek hőmérsékletéről, és megbizonyosodjon arról, hogy a berendezés megfelelően működik.

Az élelmiszer hűtési hőmérséklete

A melegen hűtött és hűtött ételeket lejjebb kell vinni 8 °C amilyen gyorsan csak lehet, hogy csökkentse a káros baktériumok szaporodását. A forró ételeket azonban nem lehet hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba helyezni, amíg ki nem hűltek, ellenkező esetben veszélyes szintre emelheti a hűtőszekrény hőmérsékletét, és más élelmiszereket is veszélybe sodorhat. Ideális esetben a forró ételeket le kell hűteni 90 perc alatt 8°C alá kerül.

Az adatgyűjtők mélyreható módot kínálnak a főzési és hűtési folyamatok biztonságának nyomon követésére.

Forró tartási hőmérséklet

A melegen tartás magában foglalja a forró étel főzését és egy ideig melegen tartását a tálalás előtt. Fontos, hogy a meleg ételeket magasabb hőmérsékleten tartsuk 63 °C tálalás előtt, hogy megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását. Használjon élelmiszerszondás hőmérőt a forró, előfőzött ételek maghőmérsékletének ellenőrzéséhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságosan szolgálják fel őket.

A meleg ételeket két órán belül el kell fogyasztani. Ha két órán belül nem használták fel, akkor újra felmelegítheti 70 °C (és tartsa ezen a hőmérsékleten két percig), majd tegye vissza melegen (feltéve, hogy még egyszer nem melegítette fel). Alternatív megoldásként a lehető leggyorsabban lehűthető, amíg 8 °C vagy kevesebb. A két óránál tovább hagyott ételt ki kell dobni.

Hőmérséklet újramelegített ételekhez

Az újramelegített ételeket tökéletesen meg kell főzni. A melegítendő ételek hőmérséklete Angliában 70 °C két percig vagy ezzel egyenértékű ideig (lásd a többi idő- és hőmérséklet-kombinációt a Főtt ételek hőmérséklete rész).

Használjon élelmiszer-hőmérő szondát, hogy több helyen ellenőrizze az újramelegített étel belső hőmérsékletét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az egész során elérte a biztonságos hőmérsékletet.

Akár ez is tetszhet: 

  • Hogyan kell használni a hőmérőt? 
  • Emissziós táblázat

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.