Hőmérő GYIK

5 perc olvasás
image 'MAG
Ossza meg
FAQ sur la thermométrie

Élelmiszer hőmérséklet GYIK

Miért kapok eltérő eredményeket, ha különböző helyeken tesztelem az ételeimet?

-

Mivel az étel hőmérséklete egyidejűleg különböző helyeken eltérő lehet. Nem ritka, hogy egy nagy sült vagy pulyka belső hőmérséklete akár 10-15 °C-kal is ingadozhat a húsban vagy a baromfiban. Még a kicsontozott steak vagy csirkemell is több fokkal változhat, ha a hőmérő szonda hegyét a felületről a darab közepére, vagy egyik végéről a másikra mozgatja, a hőmérő sebességétől és pontosságától függően.

A hőmérőm közepeset javasolt, de a steak túlsült, miért?

+

Ne feledje, hogy a hús tovább sül, ha levesszük a tűzről. Ezt "pihenésnek" hívják. A főtt húst főzés után és vágás előtt hagyni kell „pihenni”. Ez lehetővé teszi, hogy a lé visszaszívódjon a hús rostjaiba. Ha nem pihen, több levet veszít a hús felvágásakor. A hús hőmérséklete a pihenőidő alatt mindig tovább emelkedik egy kicsit. Jellemzően még egy kis, egyedileg főzött steak vagy csirkedarab is legalább három-négy fokkal megemelkedik pihentetéskor. Egy nagyobb sült vagy pulyka a körülményektől függően akár tíz-tizenöt fokot is elérhet. Ezért a célhőmérséklet elérése előtt vegye ki a húst a sütőből vagy a grillről.

Milyen óvintézkedéseket tegyek hőmérővel történő grillezéskor?

+

Soha ne hagyjon hőmérőt sütőben, grillben, füstölőben vagy mikrohullámú sütőben főzés közben, hacsak nem kifejezetten erre a célra tervezték. Ne hagyja a hőmérőt a grillsütőn vagy nyílt láng közelében. Egyes szondákat úgy tervezték, hogy sütőben vagy grillben hagyják, de magát a hőmérő házát (ahol az elektronikát tartják) általában hűvös helyen kell tartani, és nem szabad csak rövid ideig a hő közelébe hozni. Amikor grillen vagy tűzön méri a hőmérsékletet, ügyeljen arra, hogy a hőmérő teste ne melegedjen túl.

Miért vérzik még mindig a csirkem, de a hőmérőm szerint megsült?

+

Mivel a csirkecsontokban lévő csontvelő főzés közben vért szabadíthat fel. Ha a csirke legalább 5 percig elérte a 71 °C-ot, akkor biztonságosan megsütjük.

Melyek a fő élelmiszerbiztonsági hőmérsékletek?

+

Az Egyesült Királyság Élelmiszerügynöksége hőmérsékleti irányelveket tesz közzé az élelmiszerek tárolására és főzésére vonatkozóan. A hőmérő segítségével ellenőrizheti a hőmérsékletet, és minimalizálhatja az élelmiszer-eredetű betegségeket a konyhában. A baktériumok 4,5°C és 60°C között szaporodnak. Az élelmiszereket nem szabad ezek között a hőmérsékletek között hosszú ideig tárolni. Néhány ételmaradékot újra fel kell melegíteni a minimális hőmérsékletre, hogy biztosítsuk a baktériumok és paraziták megfelelő „elpusztítását”.

Melegen tartja az ételeket 63°C-on vagy magasabb hőmérsékleten
Hidegen tartja az ételeket 8°C alatt
A hűtőszekrény hőmérséklete 4,5°C vagy kevesebb
Fagyasztó hőmérséklet 18°C ​​és -23°C között

Hogyan lehet pontos folyadékmérést mérni?

+

A folyadék pontos leolvasásának legjobb módja, ha először felkeverjük a folyadékot. Kövesse ezt úgy, hogy a hőmérő szondáját keverje a folyadékban, és figyelje meg a hőmérséklet változását mozgás közben.Hőmérő GYIK

Honnan tudhatom, hogy az ételem tökéletesen elkészült-e?

-

Ez kézenfekvőnek tűnhet, de a hőmérő csak egy eszköz, amely információt ad az Ön által készített étel hőmérsékletéről. A hőmérő által szolgáltatott információk alapján Önnek kell eldöntenie, hogy mikor növeli vagy csökkenti a hőt, és mikor kell elvégeznie a dolgokat. A legtöbb esetben az étel legvastagabb részén elért legmagasabb hőmérsékletet kell keresni, hogy felmérje, megsült-e az étel.

Hová tegyem a szonda hegyét, hogy megnézzem, megsült-e?

+

A hús készségének tesztelésekor a leghidegebb rész lesz a legvastagabb rész közepe. Nagyobb méretű ételeknél több helyen is lemérheti a hőmérőt, hogy ellenőrizze, hogy a teljes adag megsült. Ha lehűt egy ételt, akkor a legvastagabb rész közepe hűl le utoljára.

Ne feledje, hogy a különböző típusú hőmérők eltérő méretű érzékelőkkel rendelkeznek. A tárcsás hőmérőnek akár egy hüvelyk hosszú érzékelője is lehet, és az Ön leolvasott értéke az érzékelőt érintő összes különböző anyag hőmérsékletének átlaga lesz. A legtöbb digitális hőmérő kis érzékelőkkel rendelkezik a végén. Nyújtsa be a szondával az ellenőrizni kívánt ételt, és helyezze a szonda hegyét oda, ahol mérni szeretne.

Milyen óvintézkedéseket tegyek hőmérővel történő grillezéskor?

+

Soha ne hagyjon hőmérőt sütőben, grillben, füstölőben vagy mikrohullámú sütőben főzés közben, hacsak nem kifejezetten erre a célra tervezték. Ne hagyja a hőmérőt a grillsütőn vagy nyílt láng közelében. Egyes szondákat úgy tervezték, hogy sütőben vagy grillben hagyják, de magát a hőmérő házát (ahol az elektronikát tartják) általában hűvös helyen kell tartani, és nem szabad csak rövid ideig a hő közelébe hozni. Amikor grillen vagy tűzön méri a hőmérsékletet, ügyeljen arra, hogy a hőmérő teste ne melegedjen túl.

Milyen gyakran kell kalibrálni a hőmérőt?

+

A "kalibrálás" szóról gyakran azt gondolják, hogy valamiféle beállítást kell végezni a hőmérőn a pontosság javítása érdekében. Bár néha szükség van beállításra, a hőmérő "kalibrálása" egyszerűen azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a pontosságát egy ellenőrizhető szabvány szerint. Ha a hőmérő megfelel a gyártó vagy a minőségellenőrző ügynökség által megadott pontossági előírásoknak, akkor nem szabad módosítani.

Ami az ajánlott frekvenciát illeti, a tartomány nagyon széles. A mechanikus hőmérőket, például a számlapos hőmérőket nagyon rendszeresen, akár naponta is kalibrálni kell, míg a digitális hőmérőket gyakran csak évente egyszer kalibrálják. Ellenőrizze a hőmérő típusához és modelljéhez tartozó ajánlásokat, vagy forduljon a megfelelő egészségügyi osztályhoz vagy minőség-ellenőrző hivatalhoz, amely felhatalmazza az Ön működését.

Miért nem állítja be a hőmérőm az étel végső hőmérsékletét?

+

Főleg azért, mert az étel hőmérséklete folyamatosan változik főzés közben, és a digitális hőmérő elég pontos ahhoz, hogy láthassa. A hőmérők csak akkor „reteszelnek” egy adott leolvasást, ha rendelkeznek erre a célra kialakított „tartás” funkcióval.

Mi az IP minősítés?

+

Az elektronikus hőmérők, különösen az elektronikus főzési hőmérők egy további jellemzője a fröccsenés- vagy vízállóság.

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) szabványt hozott létre a műszerek értékelésére azon képességük alapján, hogy képesek-e megvédeni elektronikus alkatrészeiket a víz vagy por okozta korróziótól. A nemzetközi védelmi besorolási kód (vagy IP-kód) az „IP” betűkből és két számból áll.

Az első szám azt mutatja meg, hogy a műszer elektronikus alkatrészei mennyire védettek a szilárd anyagok (például por) behatolásával szemben, a második szám pedig azt, hogy mennyire ellenállnak a folyadékoknak. Lásd a táblázatot itt.

Ha például egy hőmérő IP65-ös besorolással rendelkezik, ez azt jelentené, hogy tesztelték, és teljesen védettnek találták a portól, valamint minden oldalról alacsony nyomású folyadéksugártól, de NEM védve a víztől. Merülés vagy véletlen levesbe esés .

Miért mutat a hőmérőm 0°C (32°F) feletti értéket, ha jeges vízbe teszem?

+

Valószínűleg azért, mert a hőmérséklet a jégpont felett van, hacsak nem szán időt egy megfelelően elkészített jégfürdő létrehozására.

Ha a hőmérő ténylegesen kívül esik a közzétett pontossági specifikációkon, állítsa be ennek megfelelően, vagy vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálatunkkal: info@thermometre.fr, 02 14 13 00 00.

Miért nem tudom bekapcsolni a hőmérőt?

+

Ellenőrizze az elemtartót. Sok hőmérőn van egy kis fém kapocs, amely a helyén tartja az elemeket. Még ha a helyükön is vannak az elemek, ha nincsenek e kis klip alatt, a hőmérő nem kapcsol be. Ha a kapocs a helyén van, és a hőmérő továbbra sem kapcsol be, tanácsért forduljon a vevőszolgálathoz (info@thermometre.fr, 02 14 13 00 00).

Az új hőmérőm mást mutat, mint a régi, miért?

+

Valószínűleg azért, mert a régi hőmérője nem olyan pontos, mint az új digitális hőmérője. Tesztelje mindkét hőmérőt megfelelően előkészített jégfürdőben, hogy ellenőrizze és megfelelően állítsa be, vagy vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálatunkkal: info@thermometre.fr, 02 14 13 00 00.

Milyen gyakran kell tisztítani a hőmérőt?

+

Törölje le a szondát tisztítókendővel vagy szappannal minden alkalommal, amikor nyers hússal érintkezik, és minden használat után törölje le a hőmérő teljes házát, ügyelve arra, hogy ne nedvesítse meg. Soha ne helyezze a digitális hőmérő tokját víz közelébe, hacsak nem rendelkezik 66-os vagy magasabb IP-besorolással. FIGYELMEZTETÉS - Az IPA és más oldószerek károsíthatják a készülék házát és kijelzőjét.

Befolyásolja-e a légköri nyomás a forrásban lévő víz hőmérsékletét?

+

A víz forráspontja közvetlenül függ a (légköri) nyomástól. Ez fizikai tulajdonság. A víz CSAK akkor forr 100°C-on, ha tiszta (ionmentes) és 1013,25 hPa atmoszférikus nyomáson.

Tehát nagy magasságban, rossz időben vagy alacsony nyomáson azt gondolhatja, hogy a műszer rossz hőmérsékletet mutat.

Például alacsony atmoszférikus nyomáson 990 hPa-on a víz 99,3 °C-on, magasabb légköri nyomáson 1040 hPa-on pedig 100,7 °C-on forr.FAQ infrarouge

Miért használjunk infravörös hőmérőt?

-

Az infravörös hőmérők nagyon gyorsak, jellemzően a másodperc törtrésze alatt adják le a leolvasást, annyi idő alatt, amíg a hőmérő processzora befejezi a számításait.

Gyorsaságuk és viszonylagos könnyű használatuk az infravörös hőmérőket felbecsülhetetlen közbiztonsági eszközökké tette az élelmiszeriparban, a gyártásban, a HVAC-ban, az aszfaltban és betonban, a laboratóriumokban és számtalan más ipari alkalmazásban.

Az infravörös hőmérők ideálisak felületi hőmérséklet távoli mérésére. Viszonylag pontos hőmérsékletet biztosítanak anélkül, hogy hozzá kellene érniük a mért tárgyhoz.

Ez akkor lehet hasznos, ha nem célszerű szondát behelyezni a mért elembe, vagy ha a felület egyszerűen nem elérhető, és a felületi szonda nem fogja elvégezni a munkát. Infravörös hőmérővel tárgyakat mérhet:

 • Törékeny (számítógépes áramkörök)
 • Veszélyes (fogaskerekek, olvadt fém)
 • Áthatolhatatlan (fagyasztott élelmiszer)
 • Szennyeződésre érzékeny (táplálkozás, sóoldat)
 • Mozgás (futószalag, élő szervezetek)
 • Hatótávon kívül (légkondicionáló csatornák, dobhártya)

Milyen típusú lézereket használnak infravörös termékekben?

+

Minden lézermutatóval felszerelt infravörös hőmérő megfelel a BS EN 60825-1: 2014 szabványnak: - A lézertermékek biztonsága:

1. rész. A berendezések besorolása és követelmények: - 2. osztály. Ennek a harmonizált EU-szabványnak az alapja, hogy a lézernek elég erősnek kell lennie a villogáshoz, de nem elég erős ahhoz, hogy károsítsa a szöveteket.

Ez megakadályozza a szem károsodását, kivéve, ha valaki szándékosan hosszú ideig bámulja a lézerfényt, és ezzel sérülést okoz. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói lézertermékek esetében általánosságban előírják, hogy műszaki eszközök (azaz műszaki ellenőrzések) alkalmazásakor a lézerek normál és ésszerűen előrelátható használati körülmények között, ideértve a pillanatnyi, nem károsíthatják a szemet vagy a bőrt. véletlen vagy nem szándékos expozíció.

Ezenkívül nem szabad lézert senkinek szemébe világítani; ez nagyon kellemetlen lehet, és súlyos incidenshez vezethet. Nyomatékosan javasoljuk, hogy a lézert csak a mért terület célozásához használja, jelezve a műszer optikai arányát.

Hogyan lehet bekapcsolni a lézert az infravörös hőmérőn?

+

Ez az infravörös hőmérő típusától vagy típusától függ. Olvassa el az infravörös hőmérőhöz mellékelt használati útmutatót, hogy többet megtudjon az általa kínált funkciók teljes skálájáról és azok használatáról.

Hogyan kell tisztítani az infra hőmérőt?

+

A pontosság érdekében az infravörös hőmérőnek szennyeződéstől, portól, nedvességtől, ködtől, füsttől és törmeléktől mentesnek kell lennie. Mindig szánjon időt az infravörös hőmérő tisztítására, ha piszkos, poros, füstös vagy párás környezetbe került. A rendszeres takarítást körülbelül félévente kell ütemezni. Különös gondot kell fordítani arra, hogy az infralencse vagy a nyílás tiszta és szennyeződésmentes legyen.

Az infravörös hőmérő tisztításához:

1. Használjon puha rongyot vagy pamut törlőt vízzel vagy orvosi alkohollal.
2. Először óvatosan törölje le a lencsét, majd a hőmérő testét.
3. A hőmérő használata előtt hagyja teljesen megszáradni a lencsét.
4. Soha ne merítse vízbe a hőmérő egyetlen részét sem.

Kalibrálhatom az infravörös hőmérőmet?

+

Az infravörös hőmérők a többi hőmérőhöz hasonlóan kalibrálhatók a pontosság érdekében.

Az olyan kalibráló laboratóriumokban, mint a Worthingi gyárunk UKAS-tanúsítvánnyal rendelkező kalibráló laboratóriuma, technikusaink ipari feketetesteket használnak az infravörös hőmérők kalibrálására. Felveheti velük a kapcsolatot az info@thermometre.fr e-mail címen.

Ha azonban sem ipari feketetest, sem összehasonlító pohár nem áll rendelkezésre, gyorsan kalibrálhat egy megfelelően előkészített jégfürdő segítségével.

Mire használják az infravörös hőmérőket a vendéglátóiparban?

+

Az élelmiszer-eredetű baktériumok általában először landolnak az élelmiszer felszínén. Az infravörös hőmérők ezért hasznosak lehetnek a tányérokon, tálalóhelyeken, büfékben és melegítőtálcákon lévő élelmiszerek tárolási hőmérsékletének helyszíni ellenőrzésére.

Az infravörös hőmérők azonban csak a felületi hőmérsékletet mérik, ezért nem túl hatékonyak az étel főzésének mérésében. Ehhez használjon hagyományos hőmérőket. Az élelmiszerbiztonság szempontjából kritikus hőmérsékleteket, például 5°C és 60°C, mindig belső szondával kell ellenőrizni.

Szerencsére három infravörös hőmérő ideális erre a célra. A RayTemp 8 És RayTemp 38 kivehető K-típusú szondákkal érkezik, míg a hőmérő Thermapen IR beépített összecsukható szondával rendelkezik, amely lehetővé teszi a belső hőmérséklet mérését.

Infravörös hőmérővel ellenőrizhetem, hogy az étel megfelelően megfőtt-e?

+

Az infravörös hőmérők csak a felületi hőmérsékletet mérik, így nem túl hatékonyak az étel megfelelő megsütésének ellenőrzésében. Ehhez használjon hagyományos hőmérőket.

Ha infravörös hőmérőt használ folyadékokhoz, például levesekhez és szószokhoz, alaposan keverje meg, mielőtt leolvasná, hogy jobban megközelítse a folyadék belső hőmérsékletét. Ügyeljen arra, hogy a gőz még akkor is, ha a folyadék nem forr, lecsapódhat a hőmérőn, és befolyásolhatja a mérések pontosságát.

Ellenőrizhetem a grillezési hőmérsékletet infravörös hőmérővel?

+

Ha az infravörös hőmérőt porózus felületre, például rácsra vagy rácsra irányítja, figyelembe veszi a rácson vagy a rostélyon ​​lévő lyukakon keresztül látható összes felület felületi hőmérsékletét a leolvasás végső hőmérsékletének kiszámításakor.

A porózus grill vagy grill hőmérsékletének pontos méréséhez helyezzen egy szilárd felületet, például egy vaslapot vagy serpenyőt a grillre, hagyja melegedni, majd mérje meg a tányért vagy serpenyőt. Ezután permetezzen egy kevés étolajat a tányérra vagy a serpenyőre, hogy biztosítsa a jó emissziót.

Milyen elemeket használjak infravörös hőmérőhöz?

+

Infravörös hőmérőink különböző elemeket igényelnek, és eltérő élettartammal rendelkeznek.

Az alábbiakban mindegyikhez tartozik egy lista:

1. Infravörös hőmérő Mini RayTemp - Elem típusa: alkáli PP3 9 volt. Az akkumulátor élettartama: 80 óra folyamatos használat.

2. Hőmérő Poche IR – Elem típusa: 2 x 1,5 V AAA. Az akkumulátor élettartama: 20 óra folyamatos használat.

3. Nagy pontosságú infravörös hőmérő RayTemp 2 - Elem típusa: 3 x 1,5 V AAA. Az akkumulátor élettartama: 5000 óra folyamatos használat. Infravörös hőmérő RayTemp 2 Plus 360°-ban automatikusan forgatható kijelzővel – Elem típusa: 3 x 1,5 V AAA. Az akkumulátor élettartama: 5000 óra folyamatos.

5. Infravörös hőmérő kék RayTemp – Elem típusa: 3 x 1,5 V AAA. Az akkumulátor élettartama: 3000 óra.

6. Hőmérő IR RayTemp HSE – Elem típusa: 3 x 1,5 V AAA. Akkumulátor élettartama: 100 óra háttérvilágítással, 300 óra háttérvilágítás nélkül.

7. Infravörös hőmérő RayTemp 3 – Elem típusa: 2 x 1,5 V AAA. Az akkumulátor élettartama: 140 óra folyamatos használat.

8. Infravörös hőmérő RayTemp 8 aljzattal hőelem K típusú, RayTemp 38 infravörös hőmérő és infra hőmérő készlet – Elem típusa: 2 x AAA alkáli. Az akkumulátor élettartama: 180 óra folyamatos használat.

9. Infravörös hőmérő Thermapen IR és Thermapen IR légszondával – Elem típusa: 2 db CR2032 3 voltos lítium gombelem – Az akkumulátor élettartama: 1000 óra folyamatos használat.

10. Érintkezés nélküli homlokhőmérő – Elem típusa: 2 x AAA alkáli (tartozék). Az akkumulátor élettartama: 3000 óra (automatikus kikapcsolás 60 másodperc után).

Mit jelent a folt mérete, a foltok aránya és a cél távolság aránya?

+

Bármely mérés „pontméretét” két változó szabályozza:

1. Az infravörös hőmérő „távolság/cél arány” vagy „pontarány”.
2. Az infravörös hőmérő és a cél közötti távolság.

Általában magán a hőmérőn látható, a "távolság a célhoz viszonyítva" (DTR) vagy a "pont arány" azt a felületi "kört", amelyet az infravörös hőmérő egy adott távolságban mérni fog.

Például egy 12:1 arányú infravörös hőmérő egy 1" átmérőjű felületi kör hőmérsékletét méri 12" távolságban, egy 2" átmérőjű felületi kör hőmérsékletét 24" távolságban, és így tovább.

Mi az emissziós képesség?

+

Az „emissziós tényező” egy anyag relatív sugárzott energia kibocsátási képességének mértéke. Egy 0,00 feletti és valamivel 1,00 alatti skálán mérik.

Az emissziós tényező olyan tényezőktől függ, mint a hőmérséklet, az emissziós szög és a hullámhossz. Általában minél közelebb van egy anyag emissziós tényezője 1,00-hoz, annál valószínűbb, hogy az anyag elnyeli a visszavert vagy a környezeti infravörös energiát, és csak a saját infravörös sugárzását bocsátja ki. A legtöbb szerves anyag, beleértve a növényi és állati melléktermékeket is, 0,95-ös emissziós besorolással rendelkezik.

Ellenőrizze az infravörös hőmérőt, hogy rendelkezik-e állítható emissziós beállításokkal.

Mi a teendő, ha alacsony az emissziós tényező?

+

Használjon tapaszt a pontos méréshez. Egy másik módja annak, hogy egy alacsony e-értékû anyagon pontos hômérsékletmérést kapjunk, ha lefedjük egy magas e-értékû tárggyal, és hagyjuk, hogy elérje a hômérsékletet.

Például egy polírozott fém serpenyőt bevonhatunk vékony étolajréteggel, amelynek emissziós értéke 0,95. A mérés előtt hagyjon időt, hogy az étolaj felmelegedjen. Ha azonban ugyanazon a hőmérsékleten vannak, a nagy kibocsátású étolaj megkönnyíti az edény hőmérsékletének ellenőrzését.

Más fémek hőmérséklete pontosabban mérhető egy lapos fekete festék felfújásával vagy néhány darab fekete elektromos szalag felhordásával, és hagyjuk, hogy elérje a hőmérsékletet – mindkettő emissziós tényezője 0,95. Ennek a módszernek a használatakor azonban ügyeljen arra, hogy a mérés látómezeje ne nyúljon túl a megfeketedett folton, különben a leolvasott értéket torzítja a környező fém.

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy fix emissziós infravörös hőmérővel leolvassunk egy nem szerves felületet.

Mekkora az infravörös hőmérő rögzített emissziós tényezője?

+

A fix emissziós tényező egyes infravörös hőmérők beállítása, általában 0,95 vagy 0,97, amely megpróbálja leegyszerűsíteni működésüket, miközben továbbra is alkalmas marad a legtöbb anyagfelületre, beleértve szinte minden élelmiszert. Más infravörös hőmérők állítható emissziós beállításokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az infravörös hőmérők pontosabb előkészítését a mért felület típusához, különösen nem szerves felületek mérése esetén.

Fix emissziós infravörös hőmérők:

Infravörös hőmérők állítható emissziós tényezővel:

Furcsa eredményeket kapok fényes fémeken, miért?

+

Az erősen polírozott fémek emissziós képessége általában nagyon alacsony, mivel hajlamosak sok környezeti infravörös energiát visszaverni, és kevésbé hatékonyan bocsátják ki saját elektromágneses hullámaikat. Ha fix emissziós infravörös hőmérőt egy forrásban lévő vízzel megtöltött rozsdamentes acél edényre irányít, akkor előfordulhat, hogy a leolvasás közelebb kerül 100 °F (38 °C) mint 212 °F (100 °C). Valójában a fényes fém jobban visszaveri a szoba környezeti sugárzását, mint saját infravörös sugárzását.

Egyes infravörös hőmérők fix emissziós beállításokkal rendelkeznek (általában 0,95 vagy 0,97), hogy egyszerűsítsék működésüket, miközben alkalmasak a legtöbb anyagfelületre, beleértve szinte bármilyen élelmiszert.

Más infravörös hőmérők állítható emissziós beállításokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a hőmérő pontosabb előkészítését a mért felület típusához, különösen nem szerves felületek mérése esetén.

Működhetnek-e az infravörös hőmérők üvegen vagy átlátszó műanyagon keresztül?

+

Az infravörös hőmérő NEM méri pontosan a hőmérsékletet üvegen, folyadékokon vagy más átlátszó felületeken keresztül, még akkor sem, ha látható fény (például lézer) áthalad rajtuk. Ha egy infravörös hőmérőt egy témára irányít egy zárt ablakon keresztül, akkor magának az ablaknak a felületi hőmérsékletét méri, nem a tárgyat, amelyet megcéloz.

Infravörös hőmérővel mérhető a víz hőmérséklete?

+

Nem. A fenti válaszhoz hasonlóan és ugyanezen okok miatt az infravörös hőmérő csak a víz felszíni hőmérsékletét méri, a tárgy hőmérsékletét nem.

Hogyan használjunk infravörös hőmérőt folyadékkal?

+

Ha infravörös hőmérőt használ folyadékokhoz, például levesekhez és szószokhoz, húzzon ki egy folyadékkal teli merőkanálnyit a serpenyő aljáról, mielőtt mérést végezne, hogy jobban megközelítse a belső hőmérsékletet. Félszilárd anyagok, például töltelék, kukorica vagy burgonyapüré méréséhez helyezzen egy kanalat az anyag közepébe, húzza vissza, hogy vákuumot hozzon létre, és irányítsa az infravörös hőmérőt a vákuumba.

Hogyan kell használni az infravörös hőmérőket hűtőszekrényben vagy fagyasztóban?

+

A hűtőszekrényben vagy fagyasztóban hőmérséklet mérésére használt infravörös hőmérőket általában a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban kell tárolni, hogy készen álljanak a mérések mérésére, amikor szükség van rájuk. A fagyasztott raklapok tartalmának méréséhez feltétlenül nyissa ki a raklapot, távolítson el legalább egy dobozt, és irányítsa a hőmérőt az egyik középső doboz teteje felé, hogy a leolvasott érték tükrözze a raklapon belüli fagyasztott anyag hőmérsékletét, és ne csak a melegebb levegőnek kitett felületek.GYIK Thermapen

Miben különbözik a Thermapen a többi élelmiszer-hőmérőtől?

-

A Thermapen a leggyorsabb, legpontosabb és legérzékenyebb hőmérő a piacon. Termékeinket kézzel készítjük Worthingban, Nyugat-Sussexben. Minden Thermapen kalibrációs tanúsítvánnyal rendelkezik, amely igazolja, hogy manuálisan kalibrálták laboratóriumban precíziós hőmérővel, és 0°C-on (jégpont) és 100°C-on (forráspont) pontosnak találták.

Ez a kalibrációs tanúsítvány nemzetközi megállapodás alapján visszavezethető az összes főbb nemzeti szabványra, beleértve az UKAS-t és a NIST-t is.

  Mitől olyan gyors a Thermapen a többi hőmérőhöz képest?

  +

  Thermapen hőmérőink hihetetlen sebessége a kiváló minőségű berendezések és a szigorú gyártási folyamatok eredménye. Plusz a fonala hőelem közelebb van a szonda alapjához, annál gyorsabb a válasz. Kézzel fűzzük be a vezetékeket, majd sebességteszteket végzünk annak ellenőrzésére, hogy megfelelnek-e az előírásoknak. A hatótávolságon kívül eső szondákat teljesen újra kell készíteni.

  Működik a Thermapen indukciós tűzhellyel?

  +

  Digitális hőmérőink többségére hatással lesz a főzőlap által generált elektromágneses erő (EMF), és különféle tanulmányokat végeztek az aktív felületek közelében az emberre fenyegetett veszélyekről.

  A gyártók azt javasolják, hogy ne használjon fémkanalat. Aggodalomra ad okot, hogy a szonda kialakításában lévő bármely fém érintett, és ezért hibákat okoz.
  Ezen a ponton azt javasoljuk, hogy rögzítse az eredményeket a serpenyők felmelegítésével, távolítsa el őket a főzőlap hatásától, és gyorsan végezzen próbamérést. Tisztában vagyunk vele, hogy a gyors hűtés csökkenti a hőmérsékleti eredményeket. Javasolunk egy infravörös hőmérőt is, mint például az IR-Pocket Thermometer (814-060), amely állítható emissziós tényezővel vagy esetleg ásványi szigetelésű szondával rendelkezik.

  Hogyan tisztítsam meg a Thermapen testemet?

  +

  Bár a Thermapen ONE & Professional vízálló, és rövid ideig tartó bemerítést is kibír, nem lehet mosogatógépbe mosogatni. A Thermapen test tisztításának legbiztonságosabb és leghigiénikusabb módja a törlőkendő antibakteriális szerek vagy tisztító spray.

  Mi a teendő, ha a hőmérséklet-kijelző ingadozik?

  +

  Az ételhőmérséklet nagyon dinamikus, különösen főzés közben, és a Thermapen elég gyors és pontos ahhoz, hogy az apró hőmérsékletváltozásokat, amint előfordulnak, mutassa.

  A Thermapen szonda hegye átnyomható az ételen, így segít megtalálni a központ leghidegebb részét, és hőmérséklet-különbségeket mutathat az egyes helyeken (egy egész pulyka különböző részei akár 11 °C-ot is elhalaszthatnak).

  Bár a Thermapennek néhány másodpercbe telhet, amíg szobahőmérsékletről (szobahőmérsékletről) egy élelmiszer vagy folyadék hőmérsékletére ér, amint a mikro-termoelem finoman beállította az aktuális hőmérsékletet, nagyon gyorsan észleli és megjeleníti a változásokat (a a kijelző fél másodpercenként frissül).

  Néha az emberek azt gondolják, hogy a főzési hőmérőknek olyannak kell lenniük, mint egy mérleg vagy gyorspisztoly, és rögzíteni kell a hőmérsékletet, ha észlelik, de megnyugodhat, ha a Thermapen számjai megváltoznak, az étel hőmérséklete megváltozik!

  Természetesen ezek a kisebb változtatások elrejthetők, ha a Thermapen kijelző felbontását tizedekről egész számokra változtatjuk.

  Hogyan szabhatom testre a Thermapen beállításait?

  +

  A Thermapen testreszabható a gyári alapértelmezett beállítások módosításával, beleértve:

  Módosítsa a kijelző mértékegységét °C-ról °F-ra,
  módosítsa a kijelző felbontását 0,1°-ról 1°-ra, és kapcsolja ki az automatikus kikapcsolás funkciót.

  Milyen akkumulátort használjak a Thermapenhez?

  +

  Számos Thermapen-t kínálunk, és néhányhoz más elemekre van szükség, és eltérő élettartammal rendelkeznek. Az alábbiakban mindegyikhez tartozik egy lista:

  1. Thermapen professzionális hőmérő – Elem típusa: 1,5 Volt AAA. Az akkumulátor élettartama: 3000 óra.

  2. Thermapen Surface, Thermapen Air, Thermapen Classic, Thermapen Classic erős szondával, Thermapen Sous Vide hőmérővel és Thermapen Burger szondával - Elem típusa: 2 db CR2032 3 voltos lítium gombelem. Az akkumulátor élettartama: 1500 óra.

  3. Thermapen Sous Vide hőmérő és Thermapen referencia – Elem típusa: 2 db CR2032 3 voltos lítium gombelem. Az akkumulátor élettartama: 1000 óra folyamatos használat.

  4. Thermapen ONE- Elem típusa: 1,5 V AAA. Akkumulátor élettartama: 2000 óra (háttérvilágítás nélkül), 100 óra háttérvilágítás óránként

  5. Thermapen Blue vezeték nélküli hőmérő – Elem típusa: 1,5 Volt AAA. Az akkumulátor élettartama: 1000 óra.

  Hogyan cserélhetem ki az akkumulátort a Thermapen One-ban?

  +
  • Thermapen ONE – 1 x AAA

  Ha az elemet ki kell cserélni, akkor megjelenik az alacsony elemszint szimbólum. Ilyen körülmények között a háttérvilágítás alacsony szintre van állítva, hogy kímélje az akkumulátort. A műszer továbbra is pontosan mér, de javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb cserélje ki az elemet.

  Az akkumulátor cseréjéhez lazítsa meg az akkumulátorfedél csavarját egy Pozi csavarhúzóval (PZ1) az akkumulátorfedél eltávolításához. Cserélje ki egyetlen AAA elemre, ügyelve a polaritásra. Húzza meg az akkumulátorfedél csavarját, amíg az akkumulátorfedél szorosan rá nem illeszkedik a tömítésre. Ne húzza túl.

  Ha bármilyen problémája adódna az elemek cseréje során, egyszerűen lépjen kapcsolatba velünk online kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül, és dedikált csapatunk egyik tagja felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy segítsen.

  Hogyan cserélhetem ki az akkumulátort a Thermapen Classic-ban?

  +
  • Thermapen Classic – 2 pile bouton au lithium CR2032 de 3 volt

  Az elem szimbólum azt jelzi, hogy az elemeket ki kell cserélni. A műszer továbbra is pontosan mér, de javasoljuk az elemek mielőbbi cseréjét.

  Az elemek cseréjéhez érme segítségével távolítsa el az elemtartó fedelét. Távolítsa el az elemeket az akkumulátorrögzítő kapocs meghúzásával, miközben a készüléket fejjel lefelé tartja. Cserélje ki mindkét elemet, pozitív oldalával felfelé, helyezze vissza a fedelet.

  Ha bármilyen problémája adódna az elemek cseréje során, egyszerűen lépjen kapcsolatba velünk online kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül, és dedikált csapatunk egyik tagja felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy segítsen.

  Láttam már olcsóbb hőmérőket, miért fizetnék többet egy Thermapenért?

  +

  Az olcsóbb hőmérőket korlátozza az általuk használt technológia. Ezeket tömegesen lehet előállítani mindössze fillérekből néhány fontig. Másrészt a Thermapen összeszerelése és tesztelése kézzel történik az Egyesült Királyságban, és professzionális hőelem áramkört használ. Ennek a kialakításnak és minőségnek a gyártása többe kerül, mint az olcsóbb, gyengébb teljesítményű hőmérők esetében.  Hőmérő szonda GYIK

  Hogyan lehet elkerülni a szonda károsodását?

  -
  • A szondát csak folyadékokhoz és félszilárd élelmiszerekhez használja.
  • Ne „szúrja” az ételt, a gondos behelyezés a legtöbb ételbe behatol.
  • Ne emeljen nehéz élelmiszert a szonda hegyével.
  • Ne üsse a csontokat a szonda hegyével.
  • Ne használja a szondát jégcsákányként.
  • A szonda tengelye és hegye nem hajlítható meg.
  • Fagyasztott élelmiszerek esetén helyezze a szonda hegyét két fagyasztott csomag közé, vagy fúróval készítsen lyukat az élelmiszerbe, mielőtt a szonda hegyét a lyukba helyezi.
  • Ne hozzon létre lyukat a szonda hegyével.
  • Ne használja a szondát nem élelmiszer jellegű tárgyak emelésére vagy átszúrására.
  • Ne tegye ki a szonda hegyét lángnak vagy a szonda hőmérsékleti határértékét meghaladó hőmérsékletnek.
  • Ne tegye ki a fogantyút magas hőmérsékletnek.
  • Ne tekerje túl szorosan a kábelt a fogantyú köré.
  • Kerülje a túlzott hőt, amely megolvaszthatja a kábelt.
  • Kerülje a kábel túlzott feszülését, préselését vagy megnyúlását.
  • Ne emelje fel a műszert a szondánál vagy a kábelnél fogva.
  • Tartsa tisztán és szárazon a szonda csatlakozóját és a műszert.
  • Amikor a szondát a készülékhez csatlakoztatja, ne hajlítsa meg a tűket.
  • Ne merítse a szonda fogantyúját folyadékba (kivéve a vízálló szondákat).
  • A károkra nem vonatkozik a szonda garancia.

   Hogyan tisztítsuk meg a szondát?

   +

   Használat szonda törlőkendők minden ételmérés után tisztítsa meg a szondát a keresztszennyeződés elkerülése érdekében, törölje le mind a fogantyút, mind a kábelt.
   Más élelmiszer-biztonsági tisztító oldatok is használhatók papírszalvéták szonda törlőkendő helyett.

   Hogyan lehet pontos eredményeket elérni?

   +

   Az ételek hőmérséklete nagyon dinamikus, különösen főzés közben. Meleg ételek esetén keresse meg az étel leghidegebb részét úgy, hogy a szonda hegyét az étel legvastagabb részére helyezi. Hideg ételek esetén keresse meg az étel legmelegebb részét. A legpontosabb mérés érdekében kerülje a tartályok oldalát.

   Néha az emberek azt gondolják, hogy a főzési hőmérőknek olyannak kell lenniük, mint egy mérleg vagy sebességfegyver, és rögzíteni kell a hőmérsékletet, ha azt észlelik, de megnyugodhat, ha a számok változnak, az étel hőmérséklete mindig változik.

   Hogyan lehet elkerülni a károkat?

   +

   A hőmérsékletszondák precíziós mérőeszközök. A szonda csúcsán egy elektronikus érzékelő található, amelyet a szonda csövén átmenő vezetékek kötnek össze. Megfelelő gondozás mellett ez a szonda hosszú ideig fog működni és pontos méréseket tesz lehetővé.

   • Ne „szúrja” az ételt, a gondos behelyezés a legtöbb ételbe behatol.
   • Kerülje el, hogy a szonda hegyével a csontokhoz üsse
   • A szonda tengelye és hegye nem hajlítható meg
   • Ne emeljen nehéz élelmiszert a szonda hegyével.
   • Ne használja a szondát jégcsákányként
   • Fagyasztott élelmiszerek esetén helyezze a szonda hegyét két fagyasztott csomag közé, vagy fúróval készítsen lyukat az élelmiszerbe, mielőtt a szonda hegyét a lyukba helyezi. Ne hozzon létre lyukat a szonda hegyével
   • Ne használja a szondát nem élelmiszer jellegű tárgyak emelésére vagy átszúrására.
   • Ne tegye ki a szonda hegyét lángnak vagy a szonda hőmérsékleti határértékét meghaladó hőmérsékletnek.
   • Ne tegye ki a fogantyút magas hőmérsékletnek
   • Ne tekerje túl szorosan a kábelt a fogantyú köré.
   • Kerülje a túlzott hőt, amely megolvaszthatja a kábelt.
   • Kerülje a kábel túlzott feszülését, préselését vagy megnyúlását.
   • Ne emelje fel a műszert a szondánál vagy a kábelnél fogva.
   • Tartsa tisztán és szárazon a szonda csatlakozóját és a műszert.
   • Amikor a szondát a készülékhez csatlakoztatja, ne hajlítsa meg a tűket.
   • Ne merítse a szonda fogantyúját folyadékba (kivéve a vízálló szondákat).
   • A károkra nem vonatkozik a szonda garancia


   Adatnaplózó GYIK

   Hol találom a legújabb szoftvert az adatgyűjtőmhöz?

   -

   Minden adatgyűjtőhöz saját szoftver tartozik. A szoftvert letöltheti, amikor meglátogatja a termékcikk oldalát.

    Miért tűnik úgy, hogy az RF Logger bázisállomásom néhány nap után kikapcsol?

    +

    Ennek oka lehet a Windows funkció, az USB Selective Suspend, amely be- és kikapcsolja a bázisállomás USB-portját.

    1. Nyissa meg a számítógép energiagazdálkodási beállításait.

    2. Kattintson a „Tervbeállítások módosítása” gombra.

    3. Válassza a „Speciális energiabeállítások módosítása” lehetőséget.

    Az adatgyűjtőm nyomtatott használati útmutató nélkül érkezik, miért?

    +

    A Thermometre.fr törődik a környezettel. Ezért minden rögzítőrendszerünkhöz nem tartozik a felhasználói kézikönyv nyomtatott példánya, ami erőforrásokat pazarol, hanem az adatgyűjtőhöz mellékelt szoftvertelepítő CD-n található. Közvetlenül a webhely egyes termékoldalairól is letölthető, ha ellátogat a megfelelő naplózó oldalra, majd a Letöltés fülre kattint.

    Hogyan tehetek különbséget több naplózó között az adataimban?

    +

    A felvevők egyik legfontosabb beállítása, hogy minden egységnek nevet adjon, hogy megkülönböztesse őket ugyanazon a hálózaton lévő többi egységtől. A legtöbb ember egy számot, helyet vagy a mért anyag típusát használja a naplózók elnevezésére (például „logger1”, „upper_freezer” vagy „raw_fish”).

    Hogyan tölthetek le adatokat a naplózómról a számítógépemre?

    +

    Egyes adatrögzítőink beépített kábelcsatlakozóval vagy vezeték nélküli lehetőséggel rendelkeznek, amelyek közvetlenül csatlakozhatnak a számítógéphez, másokhoz külön adatállvány vagy dokkoló vásárlása szükséges, amely közvetlenül csatlakozik a számítógéphez az USB-porton keresztül.

    Az adatgyűjtőm nem működik, miért?

    +

    A felvevő üzembe helyezése során a leggyakoribb probléma a megfelelő illesztőprogramok betöltése. Ez általában ellenőrizhető a számítógép rendszereszközkezelőjének ellenőrzésével.

    Egy másik gyakori probléma a szükséges szoftver telepítésének és az egyes felvevőegységek telepítésének elmulasztása. Ha segítségre van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni vevőszolgálatunkkal: info@thermometre.fr, 02 14 13 00 00.

    Szükséges-e az adatgyűjtőm konfigurálása használat előtt?

    +

    Igen. Egyes adatrögzítőink előre meghatározott alapértelmezett beállításokkal rendelkeznek, és készen állnak a használatra, mások azonban csak akkor működnek, ha a beállításokat közvetlenül a felvevőegységen választják ki, vagy egy számítógép által vezérelt varázsló segítségével rögzítik azokat. egység vezérlőszoftverrel. Még az előre meghatározott alapértelmezett értékekkel rendelkező egységeket is az Ön egyedi igényeihez kell szabni (magas és alacsony riasztások, mérési gyakoriság stb.) használat előtt.    Nyomásmérők GYIK

    Mi az a nyomásmérő?

    -

    A nyomásmérő, más néven manométer vagy nyomásmérő, egy hordozható eszköz, amely a rendszerben lévő gáz vagy folyadék nyomását méri.

    Vásárolhat analóg vagy digitális nyomásmérőket, bár a digitális opciókat gyakran előnyben részesítik rugalmasságuk, megbízhatóságuk és az egységek széles választéka miatt. A nyomásmérők gyakran abszolút, mérő- vagy differenciálnyomást, vagy a három kombinációját mérik.

     Mire használható a nyomásmérő?

     +

     A nyomásmérőket leggyakrabban a gáz-HVAC szakemberek használják olyan problémák azonosítására, mint például a fűtési rendszer csöveinek szivárgása. Néhány konkrét alkalmazás a következőket tartalmazza:

     • Füsthuzat mérése
     • Gáznyomás a fűtőberendezésekben
     • Légkondicionáló csatornák
     • Szűrő nyomáskülönbség felügyelet
     • Sebességmérés Pitot csővel.

     Hogyan kell használni a nyomásmérőt?

     +

     A digitális nyomásmérők általában úgy működnek, hogy a készüléket tömlővel csatlakoztatják a mérendő rendszerhez. Egyszerűen programozza be a készüléket úgy, hogy a kívánt egységben jelenítse meg az értékeket, csatlakoztassa a tömlőt és végezze el a szükséges tesztet. A nyomásmérő képernyőjén megjelenik a nyomás a kiválasztott mértékegységben.

     Mi a különbség az abszolút nyomás és a nyomáskülönbség között?

     +

     A nyomásmérés során fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik mérést kell használni: abszolút, relatív vagy differenciális. Mindegyik különböző alkalmazásokhoz alkalmas.

     Abszolút nyomás

     Az olyan tartályokban, amelyek nem tartalmaznak molekulákat, nem számítanak, nincs légköri nyomás, például vákuum, nulla nyomásúak. Abszolút nyomás az, amikor a nyomást egy olyan skálán mérik, amely ezt a nullát használja referenciapontként.

     Az abszolút nyomásértékek ideálisak olyan alkalmazásokhoz, ahol nem befolyásolják őket a légköri nyomás változásai, például teljesen lezárt, nem rugalmas tartályokban.

     Túlnyomás

     A mérőnyomás az aktuális légköri nyomást használja referenciapontként nulla helyett. A mérőnyomás leolvasása az abszolút nyomás mínusz a mért tér/tartály légköri nyomása.

     A mérőnyomás-leolvasások ideálisak olyan alkalmazásokhoz, amelyeket a légköri nyomás változásai befolyásolnak, például nyitott tartály esetén.

     Nyomáskülönbség

     A nyomáskülönbséget akkor használják, ha a leolvasási és referenciaértékek változóak. Úgy számítják ki, hogy ezen értékek egyikét kivonják a másikból. Például, ha egy csővezeték mentén méri a gázáramlást, és a nyomás az egyik végén 20 psi, a másik végén 50 psi, a nyomáskülönbség 30 psi.

     A nyomáskülönbség-leolvasások ideálisak olyan alkalmazásokhoz, ahol a felhasználóknak tudniuk kell a két hely közötti nyomáskülönbséget.     pH-műszer GYIK

     Hol használhatók a pH-mérők?

     -

     A pH-mérők számos területen használhatók, például:

     • Ételgyártás
     • Vízminőség
     • Feldolgozó ipar
     • Laboratóriumok
     • Haltenyésztés
     • Akváriumok
     • Mezőgazdaság

      Hogyan működnek a pH-mérők?

      +

      A pH-mérők úgy működnek, hogy apró részecskéket, úgynevezett ionokat mérnek két üvegelektródával, amelyek közül az egyiknek van egy áteresztő csomópontja. Ez az áteresztő csomópont lehetővé teszi, hogy kis mennyiségű géloldat áthaladjon a folyadékhíd létrehozásához. Ha ez a csomópont kiszárad, a folyadékhíd nem tud kialakulni, és a műszer nem fog megfelelően működni. Ezért a legtöbb műszerrel ellentétben az üvegelektródákat tárolófolyadékkal nedvesen kell tartani, hogy a csatlakozást ne zárja el.

      A pH-mérő élettartama korlátozott az érzékelő fokozatos elöregedése miatt, és csak körülbelül 360 leolvasást bír ki (vagy napi egy leolvasás esetén egy évig).

      Hogyan kell karbantartani a pH-műszert?

      +

      Ha nem vigyáz a pH-mérőjére, előfordulhat, hogy hibásan méri a pH-értéket. A pH-elektródát (a műszer mérő részét) legalább mindig tiszta vízzel mossa le. Ne érintse meg a pH-elektródát, hacsak nem használ törlőkendőt vagy nedves ruhát a tisztításhoz, és csak rendkívüli óvatossággal.

      Használaton kívül ügyeljen arra, hogy a pH-mérő elektródája nedvesen legyen tárolóoldatban vagy pH 4-es oldatban. Ha az érzékelő teljesen kiszárad, az befolyásolja a műszer teljesítményét, és a garancia érvényét veszti.

      Ha egy elektróda kiszáradt vagy lassan reagál, megfiatalíthatja, ha egy éjszakán át tárolóoldatba áztatja. Egy éjszakán át tartó áztatás után öblítse le az elektródát, majd áztassa 4 pH-jú pufferoldatba, mielőtt utoljára öblítse le. Az elektródának ezután használatra késznek kell lennie.

      Milyen gyakran kell kalibrálni a pH-mérőt vagy készülékemet?

      +

      A kívánt pontosságtól függően naponta egyszer, ha a nap folyamán több mérésre van szükség; vagy legalább hetente egyszer, ha heti 2 vagy 3 alkalommal használja.

      Mire van szükségem a pH-műszerem kalibrálásához?

      +

      A pontos mérések érdekében a pH-mérőket rendszeresen kalibrálni kell. Ehhez pH-puffer oldatokra lesz szüksége. Ezek a standard, olcsó megoldások lehetővé teszik a pH-érték helyességének ellenőrzését.

      Ha nem ez a helyzet, akkor ez könnyen kijavítható az adott műszerre vonatkozó eljárás követésével. A pH-elektródák élettartama általában korlátozott, ami a használat gyakoriságától függ.

      Miért tart egy ideig a pH-mérő vagy a pH-mérő, hogy stabil leolvasást kapjon?

      +

      Az elektróda száraz vagy rosszul kondicionált. A referencia csomópont blokkolva lehet. Megoldás: Használat előtt áztassa be az elektródát 1 órára csapvízbe.

      Mennyi ideig tart a pH-mérő?

      +

      Minden pH-üvegelektróda idővel és hőmérséklettel öregszik. A legtöbb üvegelektróda eltarthatósága körülbelül 1 év. Gyakori/folyamatos használat esetén körülbelül 3-6 hónap az élettartama.

      Milyen egyéb problémák társulnak a pH mérésével?

      +

      A hőmérséklet fontos, mert a folyadék tulajdonságai befolyásolják. Ezért a kalibrálás során a pufferoldatok megfelelő, 25°C-os hőmérsékletét fenn kell tartani. Az értékek korrekciója azonban elvégezhető, ha az oldat hőmérséklete ismert, összehasonlítva az alábbi táblázattal. A vizsgálati minták eltérő hőmérséklete ellentmondásos eredményeket ad.

      Miért mutat a pH-mérő vagy a pH-mérő 1-et, vagy hibás értéket, amikor be van kapcsolva?

      +

      Ha az elektródát levegőben tartják, és nincs bemerítve, vagy nem érintkezik az oldattal, hibás értékeket fog mutatni. Ennek az az oka, hogy a referencia és az üvegelektróda szorosan érintkezik, így az elektronika nem tud rögzített leolvasást megjeleníteni. Merítse az elektródát bármilyen oldatba, és megjelenik egy leolvasás.

      Hozzászólás írása

      Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.